ITA論壇

搜索
熱搜: 中國 日本
查看: 21434|回復: 140

深秋窮遊山西、河北28天(全公交)

資深網友

因應此遊記太長,為方便朋友們找資料,
特地把個別景點的交通及溫馨提示置首,以下是資料貼數。

遊玩太原溫馨提示:6#
太原崛圍山及龍山石窟交通:17#
遊玩綿山景區資料:34#
張壁古堡、后土廟及祆神樓的溫馨提示:45#
王家大院溫馨提示:54#
壺口溫馨提示:70#

平遙古城資料: 95

蒙山大佛景區、晉祠及晉祠公園溫馨提示:109#
承德旅遊資料:122#

十月下旬漫遊左山西、河北、北京成個月,返黎蛇左一個月,終於整理好D相,
開始我地個慢漫遊記啦!因為今次日數長,又係公交窮遊,食住太多選擇,
唔寫咁詳盡,主要介紹景點同交通就算啦!
此行因私務,未能喺最理想嘅日子出發,如果喺九月尾至十月尾就最理想啦!
當然 行程又唔會咁樣編排,始終有D景點,十月開始己經去唔到(例如太行山大峽谷),
同時因為我地已經第三次遊山西,所以好多熱點都唔去(例如雲崗石窟、懸空寺。。。),
如果係初遊山西,厘個行程就有好多不足之處啦!

話明窮遊,當然以公交為主,先講今次嘅大交通,除左來回飛機外,
首選火車(無搭過高鐵),其次係長途巴,小交通就依靠公車。
至於消費,因為只有我倆,亦唔費神記賬,總支出連機票,
在10000HKD/人以下。

以下係28天嘅行程,聽起黎好似時間好長,其實要漫遊,都係唔多夠。
**藍色括號內是火車資料

21/10 D1     香港(HX346; 12:20-15:10) ~ 武宿機場 ~太原市內遊
22/10 D2     五台山兩天遊
23/10 D3     五台山
24/10 D4     太原 ~ 崛圍山
25/10 D4     太原 ~ 龍山石窟
26/10 D6     太原 ~ (K865; 07:50-09:42)介休 ~ 綿山
(古藤谷~水濤溝)
27/10 D7     綿山風景區(栖賢谷~雲峰寺(抱腹岩)~正果寺~靈應塔~龍頭寺)
28/10 D8     綿山風景區 ~ 介休
29/10 D9     介休 ~ 張壁古堡 ~ 祆神樓 ~ 后土廟
30/10 D10   介休 ~ 王家大院
31/10 D11   介休~(2463; 6:35-8:49)臨汾 ~ 堯廟汽車站 ~吉縣 ~ 壺口
1/11   D12   壺口瀑布(上午山西,下午陝西)
2/11   D13   壺口 ~ 臨汾
~ 古城公園 ~ 鐵佛寺
3/11   D14   臨汾  ~ 鼓楼 ~ 堯廟博物館
4/11   D15   臨汾(1096; 10:07-12:31) ~ 平遙 ~ 平遙古城
5/11   D16   平遙古城
6/11   D17   平遙古城
(K7808; 12:51-14:26) ~ 太原~ 迎澤公園(晉商博物館)
7/11   D18   太原 ~ 山西博物館 ~ 汾河公園
8/11   D19   蒙山大佛 ~ 晋祠公园
9/11   D20   晋祠 ~ 太原(K604 ;19:35-05:37) ~ 北京
10/11 D21   北京 ~ (K7711 ;07:56-12:31 ) 承德
11/11 D22   承德 ~ 避暑山庄
12/11 D23
普陀宗乘之庙+普寧寺
13/11 D24   承德 ~ (K7718 , 07:41-13:11)北京 ~ 景山公園
14/11 D25   北京 ~ 清東陵
15/11 D26   故宮 ~ 北京(K601,22:17-08:22) ~ 太原
16/11 D27   太原 ~ 土堂村大佛 ~ 竇大夫祠 ~ 烈石寒泉 ~ 柳巷夜遊
17/11 D28   文瀛公園 ~ 唱經樓 ~ 深圳 ~ 香港

住宿
太原:中城賓館(太原火車站店)
綿山:臥龍賓館
介休:格林豪泰快捷酒店(介休火车站店)
壺口:壺口瀑布大酒店
临汾:临汾京临酒店
平遥:鸿鹄客栈
承德:碧峰飯店
北京:博泰酒店

前言
八月見香港航空去山西太原有平機票,來回先1.8K,超抵!
咪計劃走一轉山西囉!點知決定訂機票時,網上預訂只做到十月尾,打電話去問,
又話十一月唔開囉喎!唉!既然鐵定心去,去程$1160,唯有照殺!
慢慢再睇回程啦!結果有日吼到東航<¥600飛深圳咁抵,唔使諗啦!
香港航空之後又開售11月機票,真係俾佢玩死!

好!入正題,出發LU!
21/10   D1  
香港(HX346; 12:20-15:10) ~ 武宿機場 ~中城賓館 ~ 太原市內遊

下午三點零鐘到達山西太原武宿機場,我地訂左火車站對面嘅中城賓館,一出機場,
諗住實見到巴士站啦!點知只見每位30蚊到市中心嘅巴士(兩個人坐的士都夠囉!)
機場只有兩三條巴士線,我地搭201路到火車站(總站)。
點知厘度嘅巴士站好吊詭,無任何記認,就喺機場面對嘅停車場內,
有個寫住<4>嘅牌,當地人叫做4號閘口喎!
(搵到都估唔到佢係
士站啦!最快捷就係問下停車場嘅工人),
呢!就喺厘個花槽附近(張
<4>牌相唔知係咪刪左,搵唔到)

登錄/註冊後可看大圖

到總站落車(又話係火車站嘅,點解係橫街,唔見火車站嘅),左望右望,
終於見到火車站,因為搵到火車站,對面就係中城賓館,好易搵。

登錄/註冊後可看大圖

我地嘅房間面向火車站

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

搞掂哂,當然出去醫下肚先啦!黎山西最想食嘅係麵,求祈搵間店試下,果然唔錯。

登錄/註冊後可看大圖

醫飽肚,跟住去旁邊嘅超市買張公交IC卡,太原嘅公交卡好抵用,30押金(可退),
可三人共用,最盞係半價吖嘛!仲唔使成日撲零錢投車費,方便!

登錄/註冊後可看大圖

行下超市,到火車站行下,又去搵下聽朝清早去五台山嘅集合點,
唔覺己經天黑啦!原來我地住嘅酒店,夜景都唔錯。

登錄/註冊後可看大圖

房間外望嘅火車站夜景

登錄/註冊後可看大圖

資深網友

22/10     D2&3    五台山兩天遊五台山D1 ~  廣化寺 ~ 菩薩頂~ 殊像寺~ 顯通寺
見網上有五台山嘅兩天團,全包食住都係238人仔(當然唔好要求高 ,
門票、車費、食住,邊有咁大隻蛤乸呀!梗有下文啦!等下回分解),
唔好諗啦!跟住行咪得囉!

先將大行理寄存喺酒店,揹個背囊清早到電力大廈(酒店步行約5分鐘),
全車滿座,距景區老遠就設售票廳,

登錄/註冊後可看大圖

全車人落車憑票經售票廳入閘,再上返車,

登錄/註冊後可看大圖

到步已中午,入房擺底野,食埋午飯就開展遊覽啦!
房間OK,膳食就因人而異,我倆無問題,飽肚就得。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

首次踏足五台山已經係廿幾年前,當時感覺係渺無人煙,只有簡樸古舊嘅寺廟,
當然無咩門票啦!如今商業化得多,但亦方便左遊客。
山西境內所有正規旅行團都劃一用厘款車

登錄/註冊後可看大圖

原本五台山景區內,遊客要坐車,只許乘專屬區間車,50/人,因今年初被投訴,
四月開始全面停駛,(無車坐,點算?)我地每人20,由旅巴司機代勞。
停泊嘅區間車不下兩百架

登錄/註冊後可看大圖

原本嘅區間車站

登錄/註冊後可看大圖

車站路線

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

五台山係文殊菩薩嘅道場,山上寺廟多約360座,當然主要係參觀寺廟啦!
雖然我無信仰,不過五台山保存好多完整古寺廟,剩睇氣勢,我認為勝過普陀同青城啦!
先遊廣化寺

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

厘座保存得咁好嘅,梗係御碑(乾隆)啦!

登錄/註冊後可看大圖

繼而到菩薩頂

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

先穿過寺廟,到後寺門的108級樓梯。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

居高臨下,景緻一流。

登錄/註冊後可看大圖

返入主殿,厘三座分別係康熙,乾隆,嘉慶(左一)御碑,傳說 : 因為菩薩覺得嘉慶是乾隆嘅仔,
係康熙嘅曾孫,佢嘅御碑竟然高過先辈,於是踼佢一脚,咪留底個腳印囉(左一)!
(唔知係咪想踢斷一截呢?更重要係忘記左當年有無厘個腳印添

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

資深網友

跟住再參觀殊像寺

登錄/註冊後可看大圖

上左照壁後,門前嘅香爐以古式樓閣造型,係五台山最大嘅鐵鑄香爐。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

淡季旅遊,好處係唔多人 , 雖然大旅巴全車坐滿,不過兩天團嘅就得十零人啫!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

最後到五台山歷史悠久嘅顯通寺

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

廟宇甚具規模,由厘度遠眺上望嘅係菩薩頂(係咪有蓬萊之感呢)。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

再穿過無量殿

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

頂上嘅銅殿係中國保存最好嘅銅殿之一,當年黎嘅時候係黑棕色,而家就金碧輝煌啦!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

顯通寺門前嘅鐘樓喺樓台上伸出條長廊,優美具特色,同時可以俯瞰山下。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

LU

登錄/註冊後可看大圖

沿斜路落到下面,又有另一座羅(目候)寺,睇黎亦經過新修。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

遊完四座寺,已經到晚飯時候,坐車返旅店食飯LU!膳食都係菜多肉少,主食有饅頭同米飯。
上午到步時匆忙無影到賓館外觀,而家補番。

登錄/註冊後可看大圖

D2     完

資深網友

23/10    D3         
五台山D2~ 五爺廟 ~ 黛螺頂~ 醋坊~ 太原

清晨5:15就齊集出發步行到五爺廟,話係要空肚祭神祈福喎!
嚴格嘅應該齋戒沐浴再去。
途中美景

登錄/註冊後可看大圖

大概行十零分鐘就到,咦!唔係去五爺廟咩!原來先帶團友請已開光嘅香,
不過
D香奇貴,
一扎最平三百,有團友豪花六百,甚至九百請一扎香
(點解團費咁平,明啦!),
不過我都要講句公道話,導遊真係無迫我買喎!
(因為只有
2pair唔買嘛

祭品店

登錄/註冊後可看大圖

請完香再步往五爺廟

登錄/註冊後可看大圖

五爺廟外嘅香火

登錄/註冊後可看大圖

入到去,厘座就係主殿,廣濟龍王廟啦!(排隊?)係呀!要排隊架!
裏面唔大,我都係入去順人流行返黎。

登錄/註冊後可看大圖

主殿對面係戲台(山西大寺廟嘅格局多數係咁)

登錄/註冊後可看大圖

主殿右側建有座稍大閣樓,地面層放有多座石碑。

登錄/註冊後可看大圖

其實五爺廟無乜特別,吸引我嘅反而係廟外嘅公園,晨霧縈繞,

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

尤其菩薩頂,更感超凡。

登錄/註冊後可看大圖

因為導遊只負責帶去,團友要自行返旅館食早餐,於是我倆又周圍游蕩下囉!
經過廣仁寺,記憶中N年前廣仁寺同隔離嘅白塔寺相連,而家分隔左啦!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

附近仲商業化左好多添!

登錄/註冊後可看大圖

我地沿河而行,經過善財洞(未開)。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

上大螺頂嘅索道(50蚊來回)

登錄/註冊後可看大圖

兩百幾部區間車泊哂喺度

登錄/註冊後可看大圖

厘條大街上集中好多食肆同賓館,不愁搵食,我地就住福緣閣賓館。

登錄/註冊後可看大圖

途經仲有流動洗手間

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

返賓館食過早餐(南瓜小米粥、饅頭、雞蛋同鹹菜),八點又出發步行去黛螺頂。

登錄/註冊後可看大圖

碑上寫著<大智路>,指嘅就係向上嘅1080級石級,慢慢行啦!

登錄/註冊後可看大圖

(有無方法唔行?)可以,俾50蚊坐索道來回囉!

登錄/註冊後可看大圖

我地窮遊嘅,梗係行行重行行啦!但你睇好多人為求誠心,
堅持三步一跪叩咁到頂(加油呀)。

登錄/註冊後可看大圖

俯瞰下望,導遊話厘座廣仁寺係五台山最大嘅,不過唔開放。

登錄/註冊後可看大圖

資深網友

上左唔係好耐,經過一座寺。

登錄/註冊後可看大圖

厘個時候,最需要嘅係向上心,繼續加油!

登錄/註冊後可看大圖

唉!大霧成咁,我又唔係為拜佛,只想欣賞靚景啫!心裏掙扎住,
同唯一團友講:白行喎!不如唔好上囉!點知團友腳痛都堅持,無奈死跟啦!

登錄/註冊後可看大圖

行下行下,好似有望喎!

登錄/註冊後可看大圖

向上心都唔係好積極,仍繼續上;突然見好多人望轉頭舉相機,
不過誠心善信無受影響,仍專心跪叩上山。

登錄/註冊後可看大圖

哈哈!我地當然唔執輸啦!原來雲霧漸散,美景初現,仲有陽光添!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

此刻真係好靚

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

終於到達黛螺頂,入寺要俾20

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

從黛螺頂俯瞰五台山

登錄/註冊後可看大圖

好快就一天都光哂

登錄/註冊後可看大圖

某山頂上嘅寺廟

登錄/註冊後可看大圖

小狗頸上纏嘅係五色經幡

登錄/註冊後可看大圖

我地沿石級落山,一般團友多從後山繞道沿斜路落山。

登錄/註冊後可看大圖

天色越黎越晴朗

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

山上纏著五色經幡

登錄/註冊後可看大圖

導遊都係帶到大智路上山處,團友自行返回賓館食午飯,當然亦可以自行外出用餐啦!
仲有大把時間,陽光普照,我地慢慢踱返去。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

午飯後,坐車返太原參觀最後景點 ~ 醋坊,仲俾我地入存醋嘅房內兜左個圈,
從來唔知道濃烈醋味係咁難受,簡直可以令人塞息,有哮喘千祈咪試呀!

登錄/註冊後可看大圖

最後,仲趕得切返酒店餐廳歎番個半價(住客25蚊)自助晚餐添!
雖然唔算豪華,但頗為豐富,熱葷連冷盤足有廿幾款,仲有粥麵飯多款,
加埋甜品水果,包埋酒類汽水,真係抵到無朋友,遇上星期日,菜式仲豐富D添!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

D3   

資深網友

遊玩太原溫馨提示:
此等資料對背包客而言屬低
B級,前輩們萬勿見笑,
目的是多一份參考而已。

~
山西各地均無地鐵,公交主要依賴火車及巴士,市內巴士票一般由2至數元不等,
除太原外,其他地方公交
IC卡均沒折扣,且因遊玩日數不長,故只作投幣乘車。

~
太原公交IC太原持公交IC卡乘巴士/電車劃一半價 , 可三人共用一張,
各大华联超市及指定公交點憑證件發售
, 押金30 , 可退(可能有折舊),
每次充值最低费用
20 , 退卡5處,請參考以下照片
(即場拍下,雖然好難睇,好過無同較update嘛!)

登錄/註冊後可看大圖

參考連結
:
http://tieba.baidu.com/p/769122015
  http://bus.dongganchaoren.com/news/2995

~
太原武宿機場共有五條巴士線,分別是:
機場巴士
1(16)、機場巴士2(30)、機場巴士3(13)
機場巴士
4(25)201(2)

~ 公交遊走,少不了士線路查詢,較詳細的算是8684.cn
但山西各地
巴士路線及站名(尤其是站名),準確度約
80%左右,
通常我會配合百度地圖嘅乘車資料作參考,
遇有疑難,最好問當地人,各位朋友執生啦!

參考連結
: http://taiyuan.8684.cn/x_65cb3093

~ 山西高鐵站大多遠離市中心,交通不便,若能忍受擠迫之苦,
火車接駁巴士最為理想,若想舒適點,也可選乘長途巴,
我們此行在山西境內(綿山除外)的住宿點,
全在火車站附近,
因有四通八達的巴士線路供選擇,方便出遊。

~
太原長途巴站共有5:分别为省长途汽车站、客运东站、客运西站、
建南汽车站以及迎宾汽车站。省长途汽车站位于火车站附近,迎泽大街

~
山西的酒店價格較浮動,淡旺季有的相差頗多,尤其是綿山及平遙古城。

~ 山西有不少壯麗的自然景觀,有的交通不便,可考慮參加旅遊集散中心的本地遊,
線路多樣,有的甚至比公交成本更平宜
,即日報翌日團也可成行。

太原旅遊集散中心:山西省太原市迎泽大街五十号(太原汽車站側)

~
本地團差不多都在迎澤大街的幾座重點建築前集合上車,
可考慮選此住宿,無需清早趕巴士了。
~ 山西的出租車經常不打錶,多是議價的(當然係海鮮價啦)

永久會員

Chuchu, long time no see

I have been to 壺口瀑布 & 平遙古城 2 yrs ago during X'mas time.

你的資料好詳細,  thks very much.

版主

終於等到你出山西, 河北啦

資深網友

littleheidi 發表於 2015-12-24 14:47
Chuchu, long time no see

I have been to 壺口瀑布 & 平遙古城 2 yrs ago during X'mas time.

littleheidi,您好,多謝支持!
今次去嘅景點,係D團多數唔去嘅,咪上番個遊記同大家分享下囉!希望大家喜歡。

資深網友

CoffeeTea 發表於 2015-12-24 16:11
終於等到你出山西, 河北啦

Hi, Coffee tea,多謝支持!
今次收獲唔錯呀!不過有排寫囉!希望無悶親你啦!